Tuesday, October 13, 2009

OT

Minggu ni posting kat OT..at first memang la excited nk g ot coz dgr cite dr member2..diorang kata best sgt2
tp, bila aku masuk ot tu ok jer..a bit boring actually, hee
especially bila jadi circulating or GA nurse..xtaw ape nk buat
may be due to different surrounding kot..kat wad lain,
nak biasakan diri satu hal, nk communicate pon susah..barang2 pon xtaw kat mn
hoho..tension2..dah ler penat, bukan penat wat keje tapi penat dok menyibuk jew
walau apepon..chaiyok2, berusaha hingga titisan darah y terakhirr

Sunday, October 4, 2009

Selamat Pagi Cinta!!!




Selamat pagi cinta..

ntah kenapa tiba2 je rasa nak tulis pasal cinta..erm..mungkin bahagia tgk ramai kawan2 ku yang dah kawen kot..kih3

Dalam batch aku sendiri dah 3 orang kawen..n hari sabtu nie nk g makan gulai org kawen.. coursemate aku ler sape lagi....

Selamat penganti baru ye mah, moga bahagia mengharungi liku-liku hidup bersama suami tercinta..hehe


Bila tengok kawan2 dah kawen teringin je nak kawen..hehe


Bila bercinta;


"Di situ kita mungkin kenal diri kita, buatkan juga untuk pasangan kita dan tengok PERSAMAAN, jauh dari perbezaan. Hendak cari perbezaan memang seratus kita akan jumpa dan hendak cari perbezaan, seribu yang akan menjelma.Tak wajib betul harus salah, setakat suka-suka, sekurang2nya kita ada panduan utk mengenal pasangan kita, atau saingan kita. Semuanya ALLAH punya kuasa, tapi tentu setiap sesuatu itu ada rahsia yg tersembunyi. Kalau sekarang baru tahu bukan bermakna ia tak ada, tapi kita yang belum jumpa.Akhir kata, selamat bercinta buat kali pertama dan itulah yang pertama dan terakhir. Cinta untuk cita-cita kerana CINTA BUKAN UNTUK DITANGISI TAPI DINIKMATI".-H. M. TUAH ISKANDAR


p/s: ngah tunggu org masuk meminang, bila la detik tu nk tiba ek? :P


Saturday, October 3, 2009

Ada aku kisah??

Mmg aku kisah pon..
Kisah sgt2 tp benci gak kadang2 tu..erm..xsukala situasi camni
Tak taw nape..masa blom dapat ye2 je, dah dapat wat cam kain buruk lak..niela org y xreti bersyukur..sape tu??aku la kot, hehe
Tgklah apa dah jadi ngan laptop aku sekarang. Aku tak amek kesah pon. Aku igt g masa mula2 beli dulu, punya la jaga laptop ni, skrg ni..sampai berhabuk2 pn xdernye aku nak vacum and lap.sian laptop aku dapat tuan cam ni..huhu
Igt lg masa laptop aku blackout hari tu, aku relax and slamber giler je..aku igt rosak biasa je, skali bawak g kedai, org kedai tu cakap,

“dik, laptop awak ni mother board yang rosak”
“oo..mother board, pastu oleh baiki x? bp lama amek masa and kosnye brp?” tanya ku dgn slambernye
“kalo mother board yang rosak cam satu laptop ni r rosak cz mother board tu system y plg besar dalam satu omputer tu..xberbaloi rasanya kalo baiki pon”
Ah??terkejut beruk la aku..masa ni baru la gabra semacam..seram sejuk je rasanye..mane nak cekau duit beli laptop baru…errm..sedey sgt2..mmg nampak gler la muka frust..baru nyesal xjaga elok2 laptop. Kalo x, asyik men game je keje aku

“erm..xpelah, kita tgk dulu macam mana, kalau boley baiki n berbaloi ngan harga dan adik pon setuju, kita baiki la, ok?”tanye abg tu ngan penuh berhemah.
Lega sikit hati aku bila dengar dia cakap cam tu..at keast ade g harapan walaupun tipis
“Ok2, tapi saya nk cepat ni, agak2 bp lama bley siap ek?”
“lebih kurang sebulan la”

Mak ai..lama tu.pastu, camne aku nk siapkn proposal aku ni??buat muka sedey n kesian g kat kedai tu.hehe
Naseb baek abg tu baik ht, kasi pnjam laptop dia kat aku..huhu, tima kasih byk2 abg, jasamu dikenang

Friday, October 2, 2009

Ku kecewa

Kecewa sangat ngan diri sendiri..Nape la aku tak boley wat cam org lain wat..Cam xder semangat jew..asal g wad je mesti ader yang tak kene..erm

Minggu lepas minggu last aku kat 3u, hari last tu aku kene 'serang' ngan pn tini..rasa sedih sgt2 and down..Dia kata;

"dah 12 minggu awak masuk wad and dah sebulan awak masuk surgery wad, takkan awak tak taw ape special procedure kat wad surgery ni"..Aku xtaw nk wat muka camner, sengih2 jela, xkan nk nangis dpn2 patient..Dalam hati hanya tuhan je y taw..
Memang salah aku pon...Aku tak serius bila msk wad..

Erm..bilala aku nak berubah ni??Ya Allah, berilah aku kekuatan dan permudahkan segala urusanku dunia dan akhirat..ameen

Pasar Malam

Seperti biasala kalo hari jumaat menjelang, mesti aku g pasar malam ngan geng2 aku..asal hari jumaat je aku g pasar malam n asal pasal malam je mesti hari jumaat (dekat depan spital HUSM jela ek, kat tempat lain xvalid, hehe)

Nak dijadikan ceritanya, lepas beli makanan kat pasar malam, tini ajak la g nirwana, cari earphone to tpon dia y putus wayar..xtawla die buat camner sampai bley putus..gigit agaknya kot..huhu, jgn marah ye tini

Aku tgh syok dok kecek ngan idah ni, lupa dah pasal apa..Tiba2 masa nak lintas jalan p nirwana tu, baru aku perasan tini xdok sebelah aku..Pelik gak, bukan tadi dia ada jln sebelah aku je ke.Aku pon pandang kebelakang, tengok dia tercegat sebelah van pak cik yang jual makanan tu (restoran bergerak kot van pak cik tu, ~huhu, xtaw name sebenarnye, hentam sajalah)
Tak dengar rupanye dia pggl nama aku..Nak taw ape jd???

selipar dia putus, tercabut..so xley la jalan.Takkan nak jalan kaki kot g NIrwana,,malu la..jaga air muka..control2 ayu ckit beb, hehe

Kat mana ni nk beli selipar??em...HA!, kat tenten.naseb baek putus dekat jgakla ngan tenten..camne nk jln ni?? em..,meh kita jalan pelan2, wat cat walk..Haha, padahal nk tutup selipar putus tu..

Sampai je kat 1010, terus terkam kat rak selipar..aku yang xder kaitan pon menyibuk sama pilih selipar tok diri sendiri, bukan tok tini.hehe..naseb baek xder duit banyak masa tu, kalo tak aku pon kebas gak satu...=)..Lepas bayar pe g, terus pakai la..kih3, pakai dalam tu jgak, tp cari tempat y terselindung ckit la

lps tu, kitaorg teruskan rancangan n p nirwana..Wah, bestnye dpt rase ekon

Friday, September 11, 2009

Tak mo Gaduh2 dah

Erm..nk citer pasal ape ek?? Tibe2 je bley kuar title kat atas ni..heheehe..mau citer pasal aku n tuuuutttt...hehe

Xmolah..., segan la plak..erm..nati len kali la aku citer.

Ok, aku citer pasal len ek..semalam aku ngan roomate rancang nk g nirwana cz bekalan makanan tok sahur kitaorang dh abes..ajak skali tini p.
Lepas shopping2 tu, kitaorang masuk kedai barang2 plastik depan nirwana tu..Aku nak beli baldi cz baldi aku pecah..
Pecah masa basuh kain..sebabnye tidak diketahui..mayb cz aku suke jemur baldi aku tgh panas kot..tu yang menipis and reput tu..ntahler...

ok, berbalik pd citer asal td. Aku pon p la mencari baldi n bila dh jumpa, amek n trus bayar..
Yg tak tahannye, dia xbagi plastik kat aku..so, aku bawak cam tu jelah baldi tu..Masa sampai dekat depan A&E, malu giler aku, cz aku rs org cam tgk semacam je kat aku..Hijau rasanye muka aku ni..xtaw nk letak mn..Rasa nk terbang je n cepat2 sampai kat bilik..huhu

Dlm gembira menanti syawal, ada insan yang Berduka

Erm..tak dapat balik lagi minggu ni.Rindunye kat ma, nak makan masakan ma..Bulan pose ni xsempat lagi balek ade je benda yang menghalang.
Aku nak citer pasal clinical posting kat wad 2I lagi ni..Case study aku.
Aku jaga seorang pak cik ni, 75thn diagnosed as peritonitis secondary to perforated viscuss. Ada history of BPH for 5 years, DM and HPT and indigestion of NSAIDs. alleric dengan pcm. Masa first day aku jaga dia u, dia boleh lg keluarkan suara walaupun xleh bukak mata and nampak sangat weak..Aku wat nursing care kat die and decided nak amik dia masuk dalam kes study aku.
Day 2, aku tgk keadaan die makin worse. Dah tukar dah daripada nasal prong ke high flow mask and dia unconscious..sedey aku. Temperature dia 39. Demam la maksudnyer tu. Die xleh makan PCM, pastu aku ajar anak dia wat tepid sponging, nasib baik anak dia tu caring sangat kat bapak dia tu. Siap tolong aku lagi wat nursing care kat bapak dia..I'm so touched cz jarang sangat nk jumpa anak lelaki yang sanggup jaga org tua cam dia jaga bapak dia..huhu

Surprisingly, masa aku baca medical folder pak cik tu, anak dia xkasi wat ape2 pon. Rancangnye doktor nak wat percutaneous abdomen drainage (kalo xsilap la), and dia state jugak kalo pak cik nie collapse, jgn wat resus..cedihnye aku..Aku tanye anak dia knp xkasi kan, dia cakap due to faktor umur, pak cik pon dh tak larat dah and ms pak cik sihat dulu pon dia xsuke p hospital..cam putus asa je..dia datang hospital ni pon sebab cucu dia yang kat mesir (wat medic) slalu call and nasihat dia suruh g hospital wat rawatan.
Dia dapat semangat nak sembuh tu pon masa last2 minute..nak buat macam mana kn cz dah terlambat..

Esoknye, masa aku g ward nk present kes study, aku tgk pak cik tu xder kat katil die. Orag lain yang duduk kat katil dia. At first aku igt pak cik tu, tukar katil or transfer wad lain. Aku pon tanye SN, mane pak cik tu kn, SN cakap dah meninggal dah dik petang semalam..
Innalillah..kelu lidah aku utk berkata-kata, panas rase tuir mata aku..Tapi aku tahan supaya air mata aku tak menitis..Terkilan sebab xsempat jumpa dia bt kali yang terakhir..Semoga dia di tepatkan bersama para solehin dan dilapangkan kuburnya..Al-fatihah

Monday, September 7, 2009

Kene tempias hujan ek???

Dah seminggu kitaorang posting kat 2 intan (ward utk male surgery). minggu ni masuk minggu ke-2..semalam memang spoil giler la mood aku..CI punyer pasal la (CI ganti).
Kalo ye pon nak marah n bengang kat kitaorang 'sopan' sikit la bahasa tu..malas aku nk komen byk2 sal dia..wat sakit hati jew.

Yang tak bestyer, tgh aku bad mood tu, org lain lak yang kene tempiasnye..hujan pon tidak semalam, tup2 ader yang terkena tempias bad mood aku tu and last2 terasa hati ngan aku and majok la dah..Adoiiii, malasnye mau pujuk.tapi rasa bersalah banget..

Aku sabarkan je lah hati ni, pujuk gak dia..nasib baik senang dipujuk..hehee..kalo tak, aku pon nak majok gak la..boleh ke??aku yang wat dia dulu cam 2 and then aku yang majok??haha..xpatot kn..ntah ape2la..tension punye pasal la

Alhamdulillah, skrg kitorang dah ok balik dh..hehe, ok len kali xmo dh wat cam2..malas mau pujuk org majok..hehe,

Mahu makan Spagetti

Erm..lama dah tak update blog ni..Bersawang-sawang dah blog aku ni..sekarang tiba masanya aku bersihkan sawang ni..hehe

Tak taw la,camner plak kawan2 aku yang comey2 ni boleh mengidam nak mkn spagetti..Urm, puasa la katakan..macam2 nak makan.ikut terlintas kat kepala, asal sedap je terus nak makan..hehe, aku pon cam tu gak
so, bermulalah operasi kitaorang memasak spagetti..Percubaan pertama.nasib baik jadi..
jom tgk gamba kat bawah ni








benda 2 kat atas tu nk buat kuah spagetti..perisa tomato..yum3

accessory dalam kuah.. jom kita tengok hasilnye..jeng2..








then, sedia utk dihidang and makan..

urm..enak banget ni..

Saturday, July 4, 2009

Wanita yang kau pilih

Suka sangat dengar lagu nyayian rossa ni,tak tahu kenapa; maybe ade persamaan kot.huhu
Walau apapun, lagu rossa memang best..Hayatilah lirik lagu ni ek

Malam selalu panjang
Di waktu aku merindukanmu
Kau bisa menjaga aku
Hingga diriku merasa teduh
Aku seperti kamu
Menginginkan dan memerlukanmu
Karena kita tak mampu
Selalu pergi menjauh
Kau jadikan aku ini
Wanita yang kau pilih
Untuk jadi kekasihmu
Dan kau pun tlah aku minta
Setia sepertiku
hingga waktunya tiba
Aku percaya penuh
Kau kan buatku bahagia
Karna cinta tercipta
Datangnya dari dalam hatiku
Kau jadikan aku ini
Wanita yang kau pilih
Untuk jadi kekasihmu
Dan kau pun tlah aku minta
Setia sepertiku
hingga waktunya tiba

Friday, July 3, 2009

Rancanganku melencong

Semalam ingat nak buat kerja sikit, baca literature review untuk research projek aku. Ternyata hasrat ku itu tidak kesampaian. Lepas tolong idah angkat barang-barang dia untuk pindah bilik, aku melekat dekat bilik ex roomate ku.

Bercerita serba serbi la. Akhirnya ex-roomate ku telah berjangkit giler main game cam aku jugak.'Ketagih' katanya..huhu.Lepas balik dari bilik ex-roomate, terasa perutku mendendangkan irama. Um..lapar la pulak, roomateku pon lapar jugak.Nak buat macam mana ni? Rasa cam nak makan nasi, tapi nak pergi beli ngan ape? takkan jalan kaki kot?

Tiba-tiba, aku ngan roomate ku dapat idea..Haaa, apa kata pergi masak nasi bilik tini, dia ada beras dan rice cooker. Set, masak bilik tini. Aku makan nasi ngan kicap dan telur goreng. Kira ok la kan daripada berlapar. Malas nak makan maggi acap kali, takut jugak.
Lepas makan tu, lepak pulak bilik tini. Erm..topic panas dan banyak la soalan2 cepu mas yang keluar, topicnya ialah;berbicara dari hati ke hati (dah ader pak we ke blom??)
Huhu..memang soklan cepu mas la ni.Cerita punya cerita, tak sedar yang jam dah menginja ke pukul 1230am. Perasaan punya pasal la ni.

Lepas tu, aku minta diri nak chaw dulu la. Dah pagi kan. Sampai-sampai je kat bilik, aku sambung kerja aku yang tergendala dari tadi iaitu, sambung baca novel kat penulisan 2u, pergilah air mata. Baca punya baca, jam dah menunjukkan dekat pukul 3am. Erm..tidur la, mata pon dah sakit ni.

Peritoneal Dialysis (PD)

Definition:
Peritoneum Dialysis is the process of removing wastes and water from blood by use of the living semi-permeable membrane called peritoneum.

Type of PD:
i. Intermittent Peritoneal dialysis (IPD)
ii. Continous ambulatory peritoneal dialysis (CAPD)
iii. Continous cycling peritoneal dialysis

Indications:
  • acute renal failure
  • chronic renal failure
  • end stage renal failure awaiting for haemodialysis/ vascular problem
  • severe fluid overload
  • electrolyte imbalance

Contraindications:

- post recent recent abdominal surgery

-pregnancy

-peritoneal adhesions

-pleura peritoneal leak

-colostomy/gastrostomy

- severe polycystic kidney

Complications:

-peritonitis

-exit site infection

-bleeding

- catheter leakage and obstruction

-intestinal perforation

-fluid overload/dehydration

Nurses responsibilities:

i) pre-procedure
–Stability of the client, indication
–Vital sign, baseline data (weight)
–Latest investigation result (ECG, BUSE, BUN, FBC, PT/PTT, creatinine, etc)
–Consent
–Position (supine), assistant needed or not, etc

-Voiding

ii) during procedure
•Observe client reactions
•Maintain sterility
•Ensure patency of catheter. Check for any occlusion, kinking and etc.
•Instill dialysate into abdominal cavity approximately 10 minutes. After that, the clamp the tubing and allow the dialysate to remain in the abdomen for the prescribed dwell time. Rationale here is, the exchange of solutes and water between the blood and dialysate, across the peritoneal membrane occurs during the dwell time.
•Vital sign monitoring for any respiratory distress.
•After prescribed dwell time, drainage tubing clamp will be opened and allowed dialysate to drain by gravity into sterile container.
•Close observation of quality of PD fluid that has been out from client. Note for volume, color, presence of sediment, fibrin, odor and etc.
•Accurately record amount and type of dialysate instilled (including any added medications), dwell time and amount and character of the drainage must be recorded .
•Monitoring capillary blood sugar (CBS) due to dialysate (dextrose) used during dialysis; blood urea nitrogen (BUN), BUSE, and creatinine levels for assessment the effectiveness of dialysis.
•Documentation of PD chart is continuous process, so it need to be documented as a running report.
•Check outflow - cloudy, blood, and/or fibrin – may indicate blood clots.
•If the fluid is not draining properly, move the patient from side to side to facilitate the removal of peritoneal drainage. The head of the bed may also be elevated.
•When the outflow drainage ceases to run, clamp off the drainage tube and infuse the next exchange, using strict aseptic technique.
•The procedure is repeated until the blood chemistry levels improve. The usual duration for short-term dialysis is 48–72 h. Depending on the patient’s condition, he will receive 48–72 cycles.
•Keep an exact record of the patient’s fluid balance during the treatment.
•Know the status of the patient’s loss or gain of fluid at the end of each cycle. Check dressing for leakage and weight on gram scale if significant.

iii) post procedure:
•Monitor vital signs
•PD catheter still in place
•Close observation of risk for complications
•Maintain aseptic technique as well as client’s comfort in term of encouraging ambulation and appropriate position.
•If after insertion of PD catheter- secure PD system in position with plaster
•Hang the collecting bag at lower to client’s level
•Evaluate fluid balance with strict intake- output charting
•Documentation.

ref: note gastrointestinal and renal/urology (gtj 207)

Thursday, July 2, 2009

Clinical posting, day 4

Hari keempat klinikal posting, hari nie office hour. Masuk pukol 8am hari ni..huhu, bestnye, tak yah la mandi di pagi hari sebelum subuh dan boleh bangun lewat sikit.

Lepas sembahyang subuh, aku study pasal peritoneal dialysis (PD) coz ade bedsite teaching hari ni. Lepas mandi dan bersiap-siap nak pergi ward, dila call, suruh tunggu dia.Masa tu da pukul 740am, dila masih lagi di jalan raya, tengah drive. 750am, baru bertolak pergi ward. Jalan usah dikenang la, memang bersepah giler cz nak cepat sampai di ward sebelum lecturer datang. Sampai di ward, huh!!, nasib baik lecturer tak datang lagi.

Sampai-sampai je, aku greet SN yang jaga cubical skali ngan aku. Dia suruh aku wat CBD. okeh, confidence level naik sikit cz sebelum tu aku dah buat.hehe

Tiba-tiba, tini nak cuba coz dia tak pernah buat lagi. Jadi, aku prepare barang dengan dia dan aku jadi assistant dia..Bila nak masukkan catheter tu, aku pergi panggil lecturer suruh tengok, pastu dia kata kat aku,
"Awak buat ape kat sini? nak assist die? Ha, tak payah, patient ni ok jer. Erm, siapa nak prepare PD set?"tanyanye.
"Oppss!!, aku tercengang-cengang, sape yang nak prepare??tak sempat pon nak decide semalam, ngomelku dalam hati.

Aku pon blah la, dah lecturer kata cam tu. Aku pergi cari member2 tok prepare PD set ngan aku.Lepas tu kitaorang continue dengan bedsite teaching kat bilik discussion.
Fuhh!!, sakitnye kaki aku, berdiri 3jam sih..

Ya Allah, kuatkanlah semangatku untuk menempuhi semua ini.

Clinical posting, day 3

Semalam aku kerja shift petang. Bagi aku, kerja shift pagi lagi la seronok coz aku dah tahu ape nak buat. Bila tiba waktu petang, aku sedikit kaku. Tak tahu nak buat ape. Erm..rupanye macam biasa gak, lepas terima report dari SN shift pagi, aku wat bed making dengan dila dan sponging dengan ila.

Aku jadi assistant ila. Ila yang wat spongging. Yang bestnye, pasal mak cik ni, bila spongging dia nak air banyak..

"Mek, banyok gak sikit air tu", kata mak cik tersebut bila badannya terasa di lap tetapi tak terasa air. Aku hanya mampu tersenyum. Bila dah siap buat spongging tu, mak cik tersebut tak nak pulak pakai baju, panas katanya. Aku cakap tak boleh tak pakai baju mak cik, malu la kalo orang tengok..

"nak malu gapo gak mek, mok cik ni tuo doh, 'kecuk' doh, tak dok oghey eh nak tengok".

Pulak,macam-macam la mak cik ni. Tapi, alhamdulillah, akhirnya aku berjaya gak pujuk dia supaya pakai baju..pakai baju ikut depan, sekadar menutupi bahagian dadanya saja.

Yang aku sangat sedihnya, tak de sape pon yang menemani mak cik ni. Cucunya, barangkali pada firasatku, datang just untuk hantar barang je dan terus balik. Mak cik tu nampak muram, dah berapa hari tak lalu makan. Ubat pon dia tak makan jugak. Dia cerita kat aku, nak beli nasi yang orang jual kat dalam wad tu, tapi duit tak der, coz cucu dia tak tinggal duit..SEdihnye


Yang bertambah-tambah sedihnye, bila dia panggil SN, boleh SN buat tak reti je..Sakit hati aku bila dengar komplen dari penjaga pesakit depan katilnye. Alhamdulilla, penjaga pesakit depan katilnye tu sudi bantu mak cik tersebut bila dia nak minum air dan nak beli makanan. Semoga Allah melimpahkan rahmat dan membalas kebaikan orang tersebut.

Erm..nasib baik ader student, kata penjaga tersebut. 'Terbela" sikit nasib mak cik ni. Ila, dia memang suka kat mak cik ni..hehe.

Ila yang berjaya pujuk mak cik tersebut makan ubat dan makan nasi. Dan ila juga banyak bercakap-cakap dengan mak ci tersebut. Tak lah dia kesunyian sangat.Aku tak sempat pon nak berbual panjang dengan mak cik tersebut coz aku kene jaga cubical aku.


...................................................................................................................................................................

Ader satu lagi insiden menarik yang aku nak kongsi kat sini. Peristiwa ni berlaku pada waktu petang dalam pukul 630. Tengah aku dok asuh tangan (lepas buat prosedur), ada mak cik datang menyapa aku, katanya,

"misi, nak wak gano ni, mok kito berok atah lata".

"hah???berak atas lantai?" aku bertanya untuk memastikan apa yang dia cakap tadi dengan ekspresi muka yang terkejut.

"Ho", jawabnye.

"mane mok cik?"tanye ku.

"tuh, blakey tu, napok dok tepak anok kito dok diri tu, hok pakai tudung warne itey tu" katanye sambil menunjukkan arah.

"Mano, mok cik? mari la, mok cik g tunjuk" kataku pada mak cik tersebut.

Mak cik tu pon mendahului aku menunjukkan di mana tempat kejadian itu. Sebelum tiba di tempat kejadian, bau busuk sudah menyucuk-nyucuk lubang hidung ku. Terasa macam nak muntah, tapi aku tahan aje. Bila, aku sampai kat tempat kejadian, aku tengok mak cik tersebut tengah berak dalam bed pen kat tepi katil sambil ditutupi oleh langsir. Dan, Allah, tahi bersepah-sepah disekeliling bed pen tu.


"kenapa boleh jadi macam ni?" tanya ku.

"Dia pening sakni, tak dey nak wak gi jambey", kata anakye. dan dia menyambung lagi "pah, nak basuh mane ni misi?, tahi nie, nak tohok mane? hok atas lantai nie gano pulok?"

Jelas tergambar kegusaran dihatinya kerana telah membuatkan pengunjung dan pesakit di cubical tersebut berasa tidak selesa dengan keadaan tesebut.

Dan aku juga menjelaskan, ape yang perlu dilakukannya dan pasal lantai tu, aku katakan nanti attendance datang cuci la.

Bila, aku bagi tahu perisiwa nie kat SN, dengan ekspresi muko yang menjijikkan, dia enggan ke tempat kejadian untuk menguruskan hal tersebut. Tunggu attendan, katanye. Ok.

Dan, bila peristiwa ni di beritahu kat attendan yang bertugas, boleh pulak attendan tu kata,

"dik, gini, awok g royak ko anok dio tu, suroh dio tohok dulu tahi atas lantai tuh, pah tu buey etek tahi atah katil tu. Cekak, kito jung nok basuh tahi mok dio. anok dio ado key, biar dio basuh la, mok dio tu idup2 lagi key. doh la, kito dok basuh doh tahi hok daley jambe tu hari2" komplen attendan tersebut tidak puas hati.

Aku diam tak terkata. Aku faham, memang la tahi tu benda yang menjijikkan, tapi, kalo tak nak buat, tak payahla kata macam tu sekali, cakap la elok-elok sikit. Tak baik kita mengungkit, macam tak ikhlas je nak kerja. Adakah kita bekerja semata-mata kerana gaji?? fikir-fikirkanlah.

Lepas tu, aku dan ila pergi pasang cadar kat kail mak cik tersebut. Pesakit depan katil mak cik tersebut menengking anak mak cik tersebut, suruh tersebut mopkan lantai. Memang tahi telah tiada, tapi bau masih ada. Mungkin kerana pesakit tersebut tidak boleh bergerak kemana-mana, lantas mulutnya yang 'bergerak'. Memang terasa perit telingaku yang mendengar tengkingan pesakit tersebut kepada mak cik tu dan anaknye. Tapi, apakan dayaku, aku hanye mampu berdiam diri dan membuat tugasku sampai siap.Aku pesan dekat anak mak cik tersebut supaya belikan pampers supaya kejadian ini tidak berulang lagi.
Ape yang mampu aku katakan dalam situasi ini? Bagiku, sabar adalah jalan yang terbaik.

Semoga Allah permudahkan segala urusanku dunia akhirat..Ameen.


Wednesday, July 1, 2009

Aortic Regurgitation (AR)

Aortic regurgitation is incompetency of the aortic valve causing flow from the aorta into the left ventricle during diastole.

Causes include idiopathic valvular degeneration, rheumatic fever, endocarditis, myxomatous degeneration, congenital bicuspid aortic valve, aortic root dilatation or dissection, and connective tissue or rheumatologic disorders.

Symptoms include exertional dyspnea, orthopnea, paroxysmal nocturnal dyspnea, palpitations, and chest pain. Signs include widened pulse pressure and an early diastolic murmur. Diagnosis is by physical examination and echocardiography. Surgical treatment is aortic valve replacement.


source:
http://www.merck.com/mmpe/sec07/ch076/ch076b.html

Rheumatic Heart Disease (CRHD)

A person with rheumatic heart disease has inflammation of the heart, which results in damage to the heart valves and heart muscle. Rheumatic heart disease is the most serious complication of rheumatic fever, which causes of the heart and joints. Rheumatic fever is caused by an infection with Streptococcus bacteria.

Rheumatic heart disease can be divided into two groups:


a) Acute rheumatic heart disease, which includes:


b) Chronic rheumatic heart disease, which includes:

Rindu yang dinodai persengketaan part 1

Lama dah tak jumpa adik aku yang seorang ni.Maklumlah dia sedang belajar di selatan tanah air manakala aku di kelantan. Cuti semester dia pon sekejap je, seminggu. Bila aku dapat berita yang dia akan balik, hatiku melonjak gembira untuk melepaskan kerinduan yang telah lama terbuku, tapi malangnye, masa dia balik aku ada kelas. Kelas preparation sebelum masuk ward.Erm..

Pada petang Khamis tu, selepas kelas aku ingat tak nak balik walaupun esok cuti sebab banyak benda yang aku kene buat sebelum masuk ward. tapi disebabkan rindu yang tak tertahan, aku melangkahkan kaki ku mencari teksi dan balik ke rumah.

Setibanya aku dirumah, tiada orang. Adikku keluar berjumpa dengan guru-guru sekolah menengah..Erm..tak pe, coz malam ni boleh jumpa lg..aku nak datang usm hari sabtu, lambat lagi, fikirku.

Sewaktu aku tengah makan adikku pulang, aku sembunyikan dulu perasaan rinduku ini..Biar dia sapa aku dulu..Tak terduga olehku, dia menyambut kepulanganku dengan senyuman dan pertanyaan yang ramah sebagai adik kakak. Mungkin dia juga rindu padaku, fikirku..tapi tak tahu macam mana nak sembunyikan rindunya itu..fikirku, kerna, setiap butir kata dan tingkahnye itu jelas membuktikan segala-galanye..

Hehe..bangga aku ader adik macam tu, tapi yang paling bestnye, aku berjaya sembunyikan perasaan aku padanya.tak nak obvious sangat, kalo tak kantoi la aku..huhu

Shift petang

Hari nie aku kerja shift petang (2pm-9pm), hari pertama kerja di sessi petang.Tak tahu lagi macam mane keadaan kat ward pada sessi petang.Rmate aku cakap busy tapi tak banyak prosedur..huhu, pening aku.Kalo tak banyak prosedur busy buat ape????Hairan..hairan

walaupun kerja shift petang, tak bermakna pagi ni aku boleh relax..Tak sama sekali, sebab aku kene ulangkaji penyakit-penyakit yang common kat ward tu then, setiap hari khamis ade bedsite teaching.

Sambil cari pengalaman kerja boleh tingkatkan lagi ilmu pengetahuan dan update balik ape yang telah belajar selama 3 tahun kat dewan kuliah dan lab..

Sakit kaki memang lumrah la kalo kerja sebagai nurse coz berdiri sepanjang hari..tak sempat pon nak duduk kalo cubical penuh.

Teringat survey yang dibuat oleh satu organisasi (tak ingat organisasi mana, dengar dalam radio THR.fm), dia kata nursing adalah bidang kerja yang paling professional..Bangga gak bila dengar macam tu.hehe

Menuju ke arah nurses muslim dan professional, =)

Masa untuk mencari gali ilmu..Yeah!!!Ganbatey ney to all my friends =)

Tuesday, June 30, 2009

Clinical posting, day 2

Hari nie aku rasa lebih baik drp semalam. Kalo semalam aku cam blur2 cikit, hari nie ok sikit jer..hehe

Ape yang aku nak konsikan kat sini ialah, kisah seorang mak cik ni.Memag agak kelakar la jugak bila dengar cara dia cakap, tapi punya maksud yang tersirat..

Pagi tadi ila aku nak buat i/o chart, aku dapati kebanyakkan patient dekat cubical yang aku jaga tu, xder bekas urin untuk sukat urine diorang..Pelik gak aku, bila aku check i/o chart diorang, ader plak amount berapa yang diorang kencing..erm..memang pelik bin ajaib ni. Aku pon tanye la staff nurse(SN), cam ner diorang kire,
"agak-agak la dik, tulih je 150ml" kata SN tu..Yup, agak-agak je..Huh!!memang terperanjat gak la aku..no wonder la, public pandang rendah kat SN, ilmu ader tapi tak nak pakai..simpan wat pekasam..pastu, wat kerja short cut..ikut orang suruh jadi cam lembu kene cucuk hidung plak.memang bengang rr..

Yang aku nak cerita sebenarnya bukan kisah SN kat ward ni, tapi dari kesinambungan citer ni lah..

Lepas pada tu, aku decide nak wat bekas sukat urine utk setiap patient cubical aku yang ade i/o chart. Lepas aku agihkan urine container dan bagi keterangan kat diorang cam mana nak guna, ader sorang mak cik ni tanye;

"dik, air kencing nie, kene tunggu bubuh penuh bekas nie ko?tapi mok cik kencing setakat nie jah" kata mak cik tersebut sambil menunjuk aras penanda di botol tersebut.

Sempat la aku gelak sekejap,"bukey gitu mok cik, gini eh, tiap2 kali mok cik kencing, mok cik tengok la kat mane air kencing mok cik tu, pah tu cuoh la air kencing tu, jgn sipey pulok..kala nak tuggu botol nie penuh gak berat la" jawabku sambil disambut dengan hilaian ketawa pesakit-pesakit lain.

sambungku lagi, "kala buleh, lepas kencing tu, mok cik tanda pukol berapa dan berapa jumlah air kencing ok cik tu deh".

"Pah, mok cik nk tulis daley gapo niy? Mok cik xdok kertas ni", sambung mak cik tadi..

"erm..gini la, xpo2, tp mok cik keno igt la pukul bp mok cik kencing n bp jumlah..pahtu kalo SN maghi tanyo mok cik oyak deh berapo" kata ku lagi.

Mak cik tersebut hanya tersenyum mendengar jawapanku itu..Mungkin sudah berpuas hati barang kali dengan penerangan yang diberikan.

Susah jugak ye nak berkomunikasi dengan orang.Kene guna ayat yang penuh dan satu per satu. Nasib baik mak cik tersebut tidak malu bertanye, kalo tidak, aku akan menganggap mereka semua faham apa yang ingin aku sampaikan..Itulah pentingnya komunikasi dua hala.

Kesian kat my group mate, tak faham bahasa kelantan..

Monday, June 29, 2009

Pagi yang Gelap



Hari nie hari pertama aku masuk ward and kerja shift..Malam sebelumnya aku update balik ape yang telah aku belajar dari tahun satu hingga tahun 3. Tengok la apa-apa yang patut..

Pada pagi hari sebelum aku ke ward...

Tit tit tit...mesej dari telefon aku berbunyi. aku pon terjaga dek terdengar handphone ku berbunyi..sapelah yang hantar mesej kat aku pagi-pagi buta ni..owh..rupanye group mate aku, dia minta tolong suruh cari pakguard kerana DM 1 'blackout'. Aku pon dalam mamai-mamai nak bangun buka lampu, and arrghhh..baru aku perasan yang desa aku pon blackout jugak..macam mana ni? macam mana nak bersiap nak g hospital..Huh!! leceh betul la..

Then, aku kejutkan roomate aku, ajaknye menemaniku pergi cari pak guard kat bawah desa (selalunya pak guard memang ade kat situ). Ntah dimana silapnye, pada pagi tu, pak guard xder kat situ..Pastu, roomate aku pergi cari bilik suis elektrik..uish..takut aku, aku pesan kat dia jangan buat ape-ape la, kang lain pulak yang jadi.

masa tu dah nak dekat pukul 6am dah. Aku tak mandi lagi ni..Nasib baik ade penlight yang aku selalu guna untuk wat assessment kat patient. Dengan menggunakan penlight itulah aku ke tandas dan mandi..Takut memang la takut, tapi bila teringatkan mati seorang diri, tinggal didalam kubur yang gelap gelita lagi sempit, tidak ditemani sesiapa, tiada ruang utk secebis cahaya pon masuk, aku jadi insaf..Rasa takut tu, terus mengalir bersama air yang menghujani tubuhku di pagi itu



practice LO kat lab. Nieza jadi 'mayat'..huhu



cara-cara nk bungkus mayat

Wednesday, June 24, 2009

Tahun akhir???

Erm... dah nak masuk tahun akhir dah rupanya aku nie. Masa third year, memang rasa excited sangat nak cepat-cepat habis. Selalu terfikir bila la aku nak habis nie. Lambatnye..

Tapi, sekarang masanya dah tiba. Bila teringatkan clinical posting seram sejuk aku dibuatnya. Maklumlah, banyak prosedur yang aku dah lupa. Bila practice kat lab pon, tak perferct lagi..
Terbayang muka clinical fasilitator, takut rasanya nak berhadapan dengan mereka. Sebabnya, aku masih lagi tak yakin boleh buat dengan betul..

Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku..ameen

Tuesday, June 23, 2009

Kasih sayang

Kasihnya ayah, tinggal-tinggalkan, kasihnya ibu sampai ke syurga. Alangkah bahagianya jika diri kita dikasihi dan disayangi oleh orang lain dan juga Pencipta kita. Beretebaranlah manusia atas muka bumi untuk mencari rezeki, menuntut ilmu dan berkasih sayang. Kerana, rasa ingin kasih dan sayang dan juga dikasihi itu adalah fitrah kita sebagai manusia. Memang kasih sayang terlalu indah untuk dikenang, tiada pernah kenal usia, tua dan muda semua menikmatinya.

Tetapi, alangkah sedihnya jika kasih dan sayang ini tidak dimanfaatkan sebaik mungkin. Kasih sayang yang terlalu indah untuk dikenang boleh bertukar menjadi sesuatu yang pahit dan juga menyakitkan!!

Kasih sayang terlalu pahit dan menyakitkan..memang kasih sayang itu indah tetapi disebalik keindahan itu ada maksud yang tersirat disebaliknya.

Jika kita tidak mampu untuk mengawal kasih sayang malah berlebih-lebihan, maka saksikanlah akibatnya. Bak kata pujangga, sayangkan isteri tinggal-tinggalkan, sayangkan anak tangan-tangankan..

Dunia hari ini, jika kita lihat diberita-berita dan akhbar, ada anak yang sanggup mendera malah membunuh ibubapa sendiri. Mengapa hal sebegini boleh terjadi?? Seperti cerita anakku sazali lakonan allayarham P.Ramlee, kerana sayang yang keterlaluan akhirnya sazali tumbuh membesar sebagai anak yang biadap dan kurang ajar kepada bapanya seterusnya menjadi sampah masyarakat kerana terlibat dengan jenayah.. Lihatlah, betapa kasih sayang juga boleh menghancurkan manusia..dan lihatlah juga betapa susahnya hendak memanusiakan manusia.

Jika kita sudah jatuh sayang pada seseorang tu, tak ingin rasanya kasih dan sayangnya itu diberikan kepada orang lain. Bila dia menunjukkan sayangnya pada orang lain, kita akan rasa sakit hati, nak marah, rasa tidak dipedulikan, dan sebagainya. Bermacam-macam benda yang kita buat untuk menarik perhatiannya kembali. Kadang-kadang kita sebagai manusia tak sedar bahawa perbuatan kita untuk menarik perhatian insan yang kita sayang itu sebenarnya telah menimbulkan rasa sedih dan sakit di hatinya hati. Tegakah kita melihat insan yang kita sayang menitiskan air mata kerana perbuatan kita? menyebabkan dia terasa hati dan sakit hati??
Tepuk dada tanyalah akal fikiran yang waras berpandukan iman dan hidayah daripada Allah.

Biarlah kita bersedih dan menangis, asalkan insan yang kita sayang berbahagia dan mampu tersenyum dengan teman pilihan hatinya. Tawakkal dan berserahlah pada Allah. Sesungguhnya Allah lebih tahu apa yang terbaik buat kita. Kembalikan diri kita kepada Pencipta kita..

Cintakan bunga, bungakan layu,
cintakan manusia, manusiakan mati
cintakan Allah, kekal berpanjangan
Dan Allah akan membalas cinta kita melebihi
cinta kita kepadaNya..Percayalah

Jadi berpada-padalah dalam berkasih sayang..Jika kamu bencikan seseorang, maka simpanlah sedikit rasa sayang dihatimu untuk dia, mana tahu suatu hari nanti kamu akan jatuh sayang kepadanya pula..
Dan Jika kamu sayangkan seseorang, simpankanlah sedikit rasa benci dihatimu untuk dia..suatu hari nanti bila kamu terluka, lemah dan tak berdaya, ada tempat dan sesuatu yang kamu boleh sandarkan harapan kamu itu.

Kasih sayang,
terlalu indah untuk dikenang
semuanya takkan pernah kubuang
kasih sayang,
tiada pernah kenal usia
tua muda akan menikmatinya
Namun jangan engkau lupa
akan artinya masa nanti
engkau akan menderita
karena terlena rasa cinta

Tuesday, May 12, 2009

Alhamdulillah

Alhamdulillah..itu saja perkataan yang mampu aku luahkan..Syukur aku kehadrat Ilahi kerana, tajuk research aku dah diluluskan..Semoga jalan dan pintu untuk aku siapka research ini terbuka luas. Sakit mata dan sakit kepala untuk mencari dan membaca research akhirnya berbaloi dan terbalas juga pabila tajuk research dah di 'approve'.

Langkahku masih lagi jauh. Aku belum pun lagi menapak dan berganjak dari tempat asalku berdiri. Semoga jalanku dan langkah pertamaku, memberikanku kebahagiaan..Ameen

Sunday, May 10, 2009

Selamat Hari Ibu

Setiap tahun, tanggal 10 may, pasti detik ini akan diraikan di seluruh dunia..Ya, HAri Ibu!!! Namun, wajarkah hari ibu, hanya disambut pada tanggal 10 may setiap tahun???ERm???





Bagi aku, hari-hari adalah hari ibu..Tiada yang hari yang specifik utk aku raikan hari ibu..kerana, seperti yang aku cakap tadi..hari-hari dalam hidupku malah setiap detik dan saat dalam hidupku adalah hari ibu..Selepas Allah dan Rasulullah cintaku hanyalah utk IBU..


Tak terucap oleh kata-kata, tak ternilai oleh wang ringgit, emas dan permata kasih dan pengorbanan ibu terhadap kami..9 bulan berada dikandungannya, pening, muntah, mual semuanya ditanggung oleh ibu seorang diri, kemudia lahir kedunia...aku yang penuh dengan kerenah dilayan oleh ibu dengan begitu sabar..bilaku demam, ibu berjaga ditengah malam, bila ku menagis kerana lapar, ibu bangun ditengah malam menyusukan..


sehingga sekarang aku masih lagi di bawah jagaanmu ibu..besarnya pengorbanan mu ibu, tak terbalas rasanya.. Jasamu..

Air mata ibu

by siti nurhaliza


Apakah sebenarnya

Terbuku dikalbumu

Apakah erti linang airmata di pipimu
Ucapkanlah padaku

Tak bisa kurungkainya

Rahsia yang kau pendam itu
Aku hanya menduga

Tidak mampu merasa

Sebenar-benar perasaanmu
Pengorbanan yang kau lakukan

Untuk dewasakan ku

Hanya bisa ditanggung oleh hati ibu
Namun kupercaya

Takkan terlerai kasih

Ikatan ini takkan putus
Aku hanya menduga

Tidak mampu merasa

Sebenar-benar perasaanmu
Pengorbanan yang kau lakukan

Untuk dewasakan ku

Hanya bisa ditanggung oleh hati ibu
Telah kau telan lara

Dan terima segala

Dugaan dan badai yang melanda…

Duhai ibu








Saturday, May 9, 2009

Di Antara Dua

Urm..tengah keliru dan dalam kebingungan sekarang ini. samada nak start dulu buat literiture review ke ak tunggu tajuk di 'approve' dulu?



KAlau ak buat literiture review dulu kang, takut tajuk research yang aku bagi kene 'reject', nanti aku jugak yang sakit hati. Tapi, kalo nak tunggu tajuk kena approve, takut tak sempat plak nak wat literiture review tu..Uh!!!!gmana nih??





Bila aku utarakan masalah ini kepada ibuku, dia menasihatkan aku suruh baca dulu artikel-artikel yang berkaitan dengan tajuk aku tu. Kalau dh di'approve' tajuk aku tu, senang sikit kerja aku, at least dah ada idea kat otak tu, nasihat ibuku...

erm...tapi masalahnya kat sini, aku tak berfikiran positif cam tu..tak der perasaan dan semangat nak membaca bila tajuk research tak confirm lagi. Hari rabu nie, dah nk kene hantar draf proposal research tu. Gmana ni????

Sunday, May 3, 2009

Ukhwah Fisabilillah

video



Kau Hadir

by; DeHearty


Dikau hadir

Di kala aku memerlukan seorang teman

Dikau bawa secebis bahagia

Bila aku hampir berputus asa

Kuterima segala

Apa yang diperduga
Dan kini kubersedia

Hadapi hari muka

Kau bawa sinar cahaya

Di hariku yang gelita

Dan dikau hadir tepati waktunya

Membawa tawa ceria

Bila mana kau terima

Hidup ada suka dan duka

Mendung takkan

mentari kan menjelang tiba

An Apple A Day Keeps Doctor Away!!


“An apple a day keeps the doctor away”?but why? Do you really know what makes an apple so special? Why is it that we never hear an orange or a banana a day keeps the doctor away?
Apples have properties that no other fruits have and its benefits have been proven overtime. You will be able to get the benefits of these properties individually with other fruits, but an apple combines everything and makes it simpler. It has been shown over and over that if it’s not simple, easy and fast, people won’t take care of their health.

1-Apple contains Vitamin C. Vitamin C helps greatly your immune system. A lot of people who lack Vitamin C in their diet have poor healing, bruise easily and have bleeding gums.

2-Prevent Heart Diseases. The reason it can prevent both coronary heart disease and cardiovascular disease is because apples are rich in flavonoid. Flavonoids are also known for their antioxidant effects.

3-Low in calories. A regular size apple has between 70-100 calories. Eating an apple when craving for candy or chocolate can make the desire disappear since apple in itself contains sugar, but gives you only ? of the calories.

4-Prevent Cancers. Notice the plural. We all know that cancer comes in several forms and in different places. Apples target multiple cancers such as colon cancer, prostate cancer and breast cancer in women.

5-Apples contain phenols, which have a double effect on cholesterol. It reduces bad cholesterol and increases good cholesterol. They prevent LDL cholesterol from turning into oxidized LDL, a very dangerous form of bad cholesterol which can be deadly.

6-Prevent tooth decay. Tooth decay is an infection that seriously damages the structure of your teeth, which is caused primarily because of bacteria. The juice of the apples has properties that can kill up to 80% of bacteria. So there you have it, an apple a day also keeps the dentist away!

7-Protects your brain from brain disease. This is something many people don’t know, and when you consider that your brain makes the person you are, it gives a whole new perspective. Apple has substances called phytonutrients, and these phytonutrients prevents neurodegenerative diseases like Alzheimer’s and Parkinsonism.

8-Healthier Lungs. A research at the University of Nottingham Research shows that people who eat 5 apples or more per week has lower respiratory problems, including asthma.

9-They taste great! And not only that, they also come in many flavors and colors. Not in a mood for a green apple? Why not get a red one, or a macintosh! Their taste can vary greatly, but still give you all the apple benefits. Variety is an important element to maintaining your health.

On average, Americans consume around 20 pounds of apples a year, which comes to around 1 apple a week. Unfortunately, while an apple a week is better than nothing, it is nowhere close to being able to extract all the advantages apples have to offer. Eating apples is part of balanced and healthy diet than will increase your longevity, so why limit yourself to only 1 per week?
originally from;

Saturday, May 2, 2009

what gender is your brain?

This is mine:

Your Brain is 47% Female, 53% Male
Your brain is a healthy mix of male and female. You are both sensitive and savvy. Rational and reasonable, you tend to keep level headed. But you also tend to wear your heart on your sleeve.


Very funny la,but i dont believe it..just to have fun and laugh with my friends..dont forget to compare yours with your friends

To know what gender of your brain is, try this test. It's easy, just take 5 minutes to complete it..

http://www.blogthings.com/whatgenderisyourbrainquiz/

Wednesday, April 15, 2009

Petai oh Petai..

"nak makan ape ek tengah hari ni?, boring r makan kat cafe, asyik masakan sama je," getus coursemate ku pada sutu hari dalam perjalanan kami menuju ke cafe. "Erm..ye la," tokok ku, menyokong kenyataannya sebentar tadi.

Rindu rasa nak balik rumah, nak rasa masakan mak. Walaupun simple, sekadar ikan goreng dan budu, tapi sungguh menyelerakan..Dah sebulan lamanya aku tidak balik rumah, hanya talifon yang menghubungkan kami dihujung minggu..

Sampai je kat cafe, cam biasala..sebelum decide nak beli gerai mane, kami survey dulu lauk kat gerai mane paling best (memang rutin sebelum beli nasi..huhu).. selalunya gerai beratapkan daun nipah menjadi pilihanku.

Kali ni pun sama gak. Gerai beratapkan daun nipah menjadi sasaran aku dan kawanku ini. Tiba-tiba, aku terpandangkan ulam-ulaman. Wah, bestnye ade petai..Teringat kat rumah, mak aku memang selalu beli petai..ah, xsabarnye nak makan petai..Alamak, tapi mali la pulak nak amik..Al-maklumlah, kawan-kawan aku tak suka makan ulam-ulaman, kalau adapun diorang tak suka makan petai. Busuk katanya.. Ah..lantaklah diorang, yang penting aku nak makan.

Lepas aku amik je petai tu, aku nak g bayar..Tiba-tiba, pak cik kat kaunter bayaran tu tegur aku," ooo..makan petai ye dia"..uh..memang malu sangat rasenye, nasib baik xder orang lain masa tu..aku buat muka bodoh je..buat2 xdengar dia cakap (huhu..nak cover malu punye pasal).

teringat cerita adik aku and member dia g pasar malam. Member dia memang suka makan ulam, terutama petai..Bila dia beli petai tu, pak cik tu kata, "eh, muka cantik tapi makan petai, tak takut muka naik jerawat ker?"tanye pak cik tu..adik aku dan members dia senyum je.. cool la sebab siorang ramai..
Ada satu kali tu adik ak citer, demi nk makan petai, diorang bawak pencicah. Adik aku bawak budu (cz dari kelantan), kawan dia dari melaka bawak cencaluk, dan ader yang bawak ulam jeruk. Nak dijadikan cerita, malam tu, dalam bas, xtaw silap kat mane tiba-tiba botol cencaluk meletup, habis satu bas bau busuk. Mereke-mereka yang 'terlibat' buat bodoh jer, macam xder ape-ape yang berlaku..hehe
Turun jer dari bas, usah dikata la, memang nak pecah la perut diorang ketawa..Semua ni, petai punya pasal la..hehe






Walau bagaimanapun, petai ni ade jugak khasiat yang tersembunyi taw.. Kat sini aku nak ongsi sikit info pasal petai yang aku dapat dari seorang teman melalui email..
ADVICE FROM UKM MEDICAL DOCTOR Little did you know ...... After reading THIS, you'll NEVER look at petai in the same way again!
Petai contains three natural sugars -sucrose, fructose and glucose. Combined with fiber, petai gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proved that just two servings of petai provide enough energy for a strenuous 90-minute workout. No wonder petai is the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't the only way petai can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.
Depression:
According to a recent survey undertaken by MIND among people suffering from depression, many felt much better after eating petai. This is because petai contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.
PMS(premenstrual syndrome):
Forget the pills - eat petai. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.
Anaemia:
High in iron, petai can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia.
Blood Pressure:
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the petai industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.
Brain Power :
200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating petai at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.
Constipation:
High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.
Hangovers:
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.
Heartburn:
Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating petai for soothing relief.
Morning Sickness :
Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.
Mosquito bites :
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of the petai skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.
Nerves:
Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system. Overweight: Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.
Ulcers:
Petai is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.
Temperature control :
Many other cultures see petai as a "cooling" fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In hoiland, for example, pregnant women eat petai to ensure their baby is born with a cool temperature.
Seasonal Affective Disorder (SAD) :
Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan. Smoking: Petai can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.
Stress:
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.
Strokes:
According to research in "The New England Journal of Medicine, " eating petai as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%".
Warts:
Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart. Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical tape! So, as you can see, petai really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals. It is also rich in potassium and is one of the best value foods around. So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, "A Petai a day keeps the doctor away".

PM Dr.Aminuddin AHK Dept.of Physiology Medical faculty of UKM Kuala Lumpur Tel:6(03)40405157 fax:6(03)26939687
so, what do you think after read this article? My advise is eat la petai ya!! hehe

Jalan yang Berliku



Jalan hidupku tak semudah yang disangka,
aku diibaratkan seperti mentimun
dan masyarakat disekelilingku seperti durian
tergolek ataupun digolek, pasti aku akan dilukai


Perjalanan hidup yang kuharapkan seindah pelangi
hanyalah impian dan bayangan semata
kejayaan yang kukecapi hari ini
bukan sesenang yang disangka
kadangkala aku tersungkur ditengah jalan
mengharapkan ada orang yang sudi
memimpin tanganku dan melangkah bersama
menuju ke puncak kejayaan


perjalanan hidupku penuh onak dan duri
serta liku-liku kehidupan yang menjadikan
aku seorang yang dewasa
bersama masa, aku tumbuh membesar
dan berharap agar
jalan hidupku tidak lagi berliku


apakah mungkin??


biar jalan hidupku penuh berliku
disertai onak dan duri
aku akan tetap tabah dan sabar
demi secebis harapan yang dilemparkan
segengam ketabahan yang masih bersisa
demi segulung kertas yang bernama IJAZAH
untuk ibu yang tercinta


Biar jerih dan perit hidupku
asalkan insan yang kusayang
berbahagia
biarpun keringat dan air mata
menjadi peneman ku
aku rela
asalkan insan yang kusayang
mampu tersenyum gembira
bila bercerita tentang anak-anaknya


walau hidupku penuh onak dan duri
aku redha
mungkin inilah ketentuan Ilahi
dengan ketabahan yang masih bersisa
akan ku terus melangkah
biarpun penat
akan ku terus mara
demi cita-cita dan harapan


Mungkin jalan yang kulalui hari ini
tidak akan sama lagi
di masa hadapan
Lantas aku akan memberanikan diri
menempuh hari-hari yang mendatang
biarpun kelam
dan aku berharap agar
di penghujung jalan yang berliku ini
ada sinar yang menantiku

seindah dan secerah warna pelangi sesudah hujan






semoga pelangi harapan menungguku dihujung jalan yang berliku....

Tuesday, April 14, 2009

Kamceng Dengan Solat



"Ahhh...bosannya, xtaw nak buat apa. Malasnye aku study", getus hati kecilku..Lantas aku berjalan ke rak buku roomateku mencari bahan bacaan yang menarik untuk dibaca..Then, tanpa diduga, aku terpandangkan sebuah buku diatas mejanya..Tajuk buku itu amat menarik perhatianku..Lantas aku menarik buku itu, dan membaca sinopsisnya..erm, menarik...aku menuju ke katil ku untuk membaca buku itu..






Teringat peristiwa sewaktu aku darjah 4, kene rotan dengan mak coz tak sembahyang subuh. Al-kisahnya, nak diceritakan, hari tu aku bangun lambat, al-maklumlah cuti sekolah..aku ingat boleh la tidur puas-puas. Sampai terbabas subuh aku..Bila aku bangun je dari tidur, mak aku tanye, "sembahyang subuh tak pagi tadi?".Aku dengan selamba badaknya jawab tak..Mak aku ape lagi mengamuk sakan la dia..Mane la aku taw masa tu, kalo bangun lambat pon kene sembahyang jugak..ingatkan tak payah dah..Tak pasal2 kene rotan...huhu(jadi pengajaran kat aku ni).


Seingat aku, mase kecik2 dulu, aku memang liat sangat nak sembahyang terutamanya subuh ngan isyak..Kalau subuh, malas nak bangun pagi, tambah2 hari cuti..kalau hari sekolah memang selamat la waktu subuh aku cz bangun awal nk g sekolah. Kalau isyak lak, 'sayang' nak tinggal citer yang best..cam rugi je kalau terlepas walaupun sekejap. Bila mak aku suruh sembahyang isyak di awal waktu, aku cakap nanti nak tidur nanti sembahyang la..Alih2, bila dah ngantuk sangat malas lak nak solat and finally, aku tidur tanpa solat..ish..bila ingat2 balik memang teruk r masa tu..


Memang liat sungguh..Ak terfikir gak, kenapalah kene sembahyang..Tapi persoalan tu just bermain kat otak aku je, tak terfikir pulak nak tanye sesapa..Bila dah besar tu, baru la tahu kenapa kita kene sembahyang and jaga solat kita..Alhamdulillah, akhirnya aku dapat jugak petunjuk dari Allah.



Jadi, saya nasihatkan kepada para remaja dan sape2 yang nak tahu secara ringkas kenapa kita mesti solat, bacalah buku karangan Mohd Zawawi Yusoh dan Siti Hasnah Hamzah..Memang berguna sebagai ilmu tambahan. Bahasa yang digunakan agak santai, dan kita akan rasa enjoy bila baca buku ni..cz, dalam buku ni, penulis menciptakan situasi iaitu dialog diantara dua sahabat baik..dan terapat senda gurau diantara mereka yang membuatkan kita tidak bosan membaca buku ini..ianya bukan seperti buku-buku lain, yang menulis ayat panjang berjela-jela sehinggakan kita kadang2 penat membacanya..

sekian, wasalam..

Sekadar perkongsian,

study for next exam :-)

Monday, April 13, 2009

Pagi yang Menyegarkan...



Hurm.....rasa segar sangat bila bangun pagi ni...hasil tidur nyenyak semalam..Semalam tidur cam biasa la, tapi bangun agak lambat sikit..

Pagi tadi, masa romate aku balik ke bilik, pintu bilik xleh bukak guna kuci dia cz aku letak kunci aku tempat kunci pintu. Jadi mula lah dia, buat bising..






~Lebih kurang macam ni la pintu bilik kami..Tapi color kuning..bila aku letak kunci kat tempat kunci tu, memang orang dari luar xleh nak bukak dah pintu tu ~



"Tuk..tuk..tuk....."


Arrgh, memang menggangu tidur aku betol la..Pastu, aku dengan longlai nya pergi ke pintu, memulas kunci untuk buka pintu..


Then, aku menuju ke katil balik, untuk sambung tidur..memang tak puas lagi tidur masa tu




TEMAN VS SAHABAT


Lepas je roomate aku masuk bilik and tengok aku sambung tidur balik, dia buat bising lagi...


Dia menjerit..

"roomate bangun, roomate bangun......" mula-mula perlahan pastu, makin kuat n makin kuat..
aku yang tak tahan dengar bising pon bangun la..huh...

Apa yang aku nak bagi taw kat sini ialah, makna sahabat dan juga teman.


Masa kat matrix, roomate aku cakap, teman ni macam kawan biasa je, ada bila kita senang bila susah, kita sendiri yang tanggungnya..tapi, sahabat ni, seseorang yang begitu rapat dengan kita..kita boleh harapkan dia dalam apa-apa hal, boleh berkongsi suka dan duka...
itulah perbezaan kedua-duanya..


Masa tu, memang aku xboleh nak bezakan lagi dan tak berapa pasti samada benda yang dia cakap tu betul ke tidak. Tapi, semakin aku dewasa aku mula menyedari dan mangakui kebenaran kata-kata dia..

Alhamdulillah, aku dikurniakan oleh Allah sahabat dan juga roomate yang baik hati. Bila aku penat sangat dan terlelap, dia kejutkan aku untuk sembahyang, tanye samada aku dah sembahyang ke belum..sembahyang berjemaah bersama, pergi ke surau bersama...dan bila aku dilanda musibah, dia sedia menghulurkan bantuan..Alhamdulillah..Terima Kasih ya Allah




semoga persahabatan yang terbina ini, akan kekal selamanya, dunia dan akhirat..serta mendapat keredhaan dan rahmat dariNYA...Amin

Sunday, April 12, 2009

Ahad yang Memenatkan!!

Huh!!!..penat sangat, tapi rasa nak jugak tulis sesuatu kat blog ni...


Exam petang tadi memang mencabar la..Fuh!! Rasa tak release walaupun dah lepas satu paper yang kritikal..Rasa aku dah study dah, tapi tak taw la knp rase cam xleh nk jawad jew...


Lepas balik je exam tadi, aku igt nak lepak biik kawan, tok release tension sambil layan movie..Boleh pulak roomate kawan aku@coursemate aku ni tanye sal exam tadi..aku ape lagi gatal la mulut nak menjawabnyer..bincang punyer bincang, tersedar banyak rupanya aku wat silap..huh, menyesal lak bincang..


Tapi, alhamdulillah, ianya tak bagi affect mood aku untuk study malam ni..syukur sangat..


MEMANG LETIH!!!!



Selalunya waktu tengah hari, aku nap jap. Tapi, hari ni dah exam tengah hari xleh la nk lelapkan mata..Lepas je exam, mase dekat cafe, kawan aku bagi tahu, tarikh tutup permohonan untuk extend desa akan ditutup esok.apalagi, kelam kabut la aku..masa tu pukul 430pm..pejabat desa tutup pukul 500pm..Lepas tu, memang terus pergi pejabat desa..kat situ kene 'interview' jap dengan orang pejabat..alih-alih dia suruh aku pergi HEP utk dapatkan borang..Memang bengang r masa tu..kalau cam tu kenapa tak cakap dari tadi lagi..membazir air liur aku je jawap soklan diorang (upset cz effect dari tension jawab exam)...
Nasib baik Hep tak tutup lagi..Lepas amik borang terus balik bilik..Igtkan nk tidur jap lepas maghrib tu, tapi mata lak tak nak lelap..Badan penat usah kata la..kehulu kehilir..urm..
Esok lak ada kelas revision tok exam..nak kene fikir tajuk research lagi ni..huhu...xterfikir lagi nk wat pasal ape..
'release'kan otak;
setelah penat menimba setitik ilmu,
ku mencari tempat beradu untuk berteduh,
dunia hanyalah sementara
akhirat jua yang kekal abadi,
Ya Allah
berikanlah aku ketabahan
untuk menempuh ujian ini
hanya padaMu aku bergantung harap
berikanlah aku Nur HidayahMu

Impianku Dimakbulkan Allah...alhamdulillah


Alhamdulillah, segalanya telah selesai atas izin Allah subhanallah ta'ala..


Rasa lega sangat-sangat even final exam tak lepas lagi..hehe..tahu tak kenapa?

Hari yang aku tunggu-tungu hampir setahun lamanya telah pon berlalu dengan gembiranya..aku dah lulus test LESEN ngan JPJ..hehe


Aku rase lega sangat bcos..before ni, memang ada byk sangat problem yang timbul..Bermula dengan tempat belajar aku yang kene sita (sebab masalah dalaman), then, masalah kewangan yang menimpa aku lepas pindah belajar kat tempat baru. Tapi, alhamdulillah segalanya telah berjalan lancar...dan yang pentingnya aku LULUS.


MENGIDAM...


Lepas je test tu, tiba-tiba tangan aku gatal nak surf resepi kat internet..Lepas, menjeguk-jenguk blog orang mencari resepi yang menarik, aku pon menyalin mane-mane resepi yang aku berkenan..Akhirnya aku decide nak buat puding gula hangus..


gambar dalam internet..puding gula hangus



Berdebar jugak la nak buat puding ni coz dulu memang aku dah pernah buat dah puding ni tapi tak jadi..rasenye PAHIT..tak tahu sebab ape..LAst2, jadi makanan ayam puding aku nie.



Mak aku kata coz aku tak de BAKAT...ye la tu kot..



Dengan penuh keazaman aku bertekad jugak nak buat puding ni..Turun je teksi nak balik rumah, aku beli barang-barang yang patut..

Then, bermulalah operasi aku pada pagi itu..(masa tu kat rumah xder orang, aku sorang-sorang je, tu yang best tu, kalo xjadi..kasi je makan kat ayam..hehe)

Aku memang ikut resepi yang aku salin tu satu persatu..dua tiga kali aku chek takut silap sukatan sebelum buat tu..



Jeng jeng..finally, masak pon puding aku. Nampak cantik jew..cam hari tu jugak, rase xtahu lagi..takut aku nak rase..takut tak jadi..

xpe sabar2..aku keluarkan puding tu drp bekas kukus dan sejukkan..bila dah sejuk..

Bismillahhirrahmanirrohhim..aku potong puding tu dan masukkan dalam piring. Aku rasa..erm...awat pahit jugak ni? rase cam sukatan dah betul tadi..memang banyak kali dah aku chek ni...



Pastu, dengan perasaan hampanya, aku letakkan puding tadi dalam peti sejuk..Bila adik aku balik dari sekolah, dia rasa puding yang aku simpan dalam peti sejuk...Aik, pelik bin ajaib ni..nape xpahit pulak? hehehe...gembiranya aku, puding aku xpahit??YES YES



USAHA TANGGA KEJAYAAN



Benarlah kata orang 'usaha itu tangga kejayaan', jadi pengajaran yang aku dapat disini ialah, jangan mudah berputus asa. Walaupun kita gagal sekali, bukan beerti kita akan gagal selama-lamanya..Sesungguhnya Allah tahu apa yang terbaik buat kita, Just berusaha and finally Tawakkal kepada Allah..Insha'Allah, setiap usaha pasti ada ganjarannya walaupun sedikit..



Jadi berusahalah sampai ke akhirnya..Buat teman-teman yang bakal menduduki peperiksaan akhir bemula hari ini, aku ucapkan semoga maju jaya...Nikmatilah hasil usaha kalian selama ini dan berikan yang terbaik... Good Luck!!



sebelum ke dewan peperiksaan;

critical care; 215-415 pm..

Monday, March 23, 2009

stop!!.....continue...

gambar adik2 skspm 07 group aku, masa nie diorang tgh present kertas kerja..



Semalam, 22/03/09, kami semua terpaksa membentangkan kertas kerja yang telah disiapkan seminggu lebih awal sebelum tarikh pembentangan. Masa yang diperuntukkan untuk setiap group ialah 20 minutes termasuk Q& A session, tak boleh lebih.

Group ke-2, mengambil masa lebih dari yang sepatutnya. Bilangan slide di power point masih lagi banyak, tetapi mereka terpaksa pergi kepada bahagian penutup selepas diarahkan oleh pensyarah kami.. Erm..aku mula merancang strategi, macam mana nk habiskan 40 slide dalam masa 20 minute..

Jeng-jeng, tibalah kumpulan aku pulak present..Aku kupulan 5, dan aku juga merupakan 1st presenter..ERM....aku po mula lah mukadimah...

Tiba-tiba, dewan kuliahyang sebelumnya agak sunyi, menjadi riuh dengan suara teman-teman..aku terdengar percakapan salah seorang temanku (yang menjadi penonton, di barisan hadapan ),'amboi, lajunya cakap, nk kejar masa tu'...Aku hanya mampu tersenyum..

***************************************************************************
Selepas presentation aku selesai, tiba-tiba kenangan lama menggamit memori ketika aku present case study utk subjek neurology and ent..
Masa tu tiba giliran aku utk present, bila aku baca slide presentation tu, tiba-tiba lecturer aku kata, "stop..stop"..Sau kelas terdiam..Aku ape lg pucat and kaget la..
Pastu pensyarah tu tanya aku, "why are you read too faster, the audience can't catch what are you trying to say". Aku dah pucat dah (sebenarnya, subjek ni yg paling aku takut...memang mencabar lah...huuuuu)..

Lepas tu dia cakap, "you read it again, ok now start", aku pon start la bace..pastu dia kata, "ok, pause for a while, give time to your friends to digest the information". Ok, now continue......ok, Good..good, i wantyou to maintain this speed and the voice tone".

Memang malu giler la masa tu, rase nak lari je.. Tapi, bila terkenang balik rasa lucu pon ade..hehe,

**********************************************************************************

Berbalik pada presentation aku yang first tadi, aku cepat tu sebab bab aku yang aku rasa agak kompleks dan panjang sikit berbanding dengan kawan-kawan yang lain. Aku kene explain pasal patient's data, statistik, and pathophysiology of the disease.. Tu yang aku cakap cepat takut xdan masa..hehe, nasib baik tak kene tegur..


p/s: Ada sorang kawan aku pernah tanye, kenapa aku suka cakap cepat..Tergamam aku seketika, aku rasa aku cakap biase je, mungkin kerana dah terbiasa cakap cepat sampai aku sendiri pon tak perasan aku cakap cepat sebenarnya...

Menunggu waktu berbuka puasa;
:-)

Friday, March 20, 2009

What your excuse(s) for not Solat???


































































Solat is compulsory for each muslim even if he sick to die...

Luasnya Neraka Allah

Yazid Arraqqasyi dari Ana s bin Malik ra. berkata: Jibrail datang kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w.: 'Mengapa aku melihat kau berubah muka?'
Jawabnya: 'Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya...'

Lalu nabi s.a.w.. bersabda: 'Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam.'

Jawabnya: 'Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api. Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan.'

Nabi s.a.w. bertanya: 'Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?' Jawabnya: 'Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaitu yg lebih bawah lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w..: 'Siapakah penduduk masing-masing pintu?' Jawab Jibrail: 'Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.

Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,

Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.

Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,

Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah..

Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir.'

Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w. sehingga ditanya: 'Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?'

Jawabnya: 'Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat.'

Maka nabi s.a.w. jatuh pengsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s...a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan sesudah sedar nabi saw bersabda: 'Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?'

Jawabnya: 'Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu.' Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian nabi s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yg Lalai')

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku..

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
6... Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular
9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun yang hitam pekat.
10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai 11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua.....Wallahua'lam.

Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159 Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk.

Dari Abdullah bin 'Amr R.A, Rasulullah S.A.W bersabda:' Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..

SEPULUH ORANG YANG MAYATNYA TIDAK BUSUK DAN TIDAK REPUT DI HARI QIAMAT KELAK!!!Disebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP.

Bertanya orang kepada Rasulullah saw : 'Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?' Maka jawabnya Rasulullah saw 'Umatku dikenali kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'.' Bila qiamat datang maka malaikat datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan. Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu 'itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN' mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian' Siratul Mustaqim dan memasuki Alam SYURGA, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati :-
1. Para Nabi
2 Para Ahli Jihad
3. Para Alim Ulama
4. Para Syuhada
5. Para Penghafal Al Quran
6. Imam atau Pemimpin yang Adil
7. Tukang Azan
8. Wanita yang mati kelahiran/beranak
9. Orang mati dibunuh atau dianiaya
10.Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw: Apabila datang hari QIAMAT dan orang-orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan: ' Wahai Ridhwan, sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Ku berpuasa ( Ahli Puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dan dahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digoreng dan buah-buahan SYURGA.

' Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu di bumi. Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud : 'Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu.'

Wednesday, March 18, 2009

Allah Sebaik-Baik Penjaga

“...maka Allah adalah sebaik-baik Penjaga dan Dia adalah Yang Maha Penyayang di antara para penyayang”(Surah Yusuf:64)

Dengan nama Allah s.w.t. yang Maha Agung, Maha Pemurah, Maha Pengasih, Maha Penyayang, Maha Pengampun dan segala Puji-pujian serta Kebesaran yang selayak dengan Kekuasaan-Nya yang mengandungi Keberkatan, Kelazatan, Kemanisan, Ketenangan dan Ketenteraman yang tidaklah tersembunyi kepada orang yang pernah menyebut nama yang suci itu dan pernah mencintai-Nya buat beberapa lama.

Sesungguhnya pada kisah-kisah mereka itu terdapat pengajaran bagi orang-orang yang mempunyai akal....(Surah Yusuf:111)”

Maryam a.s. tatkala bernazar untuk tidak bercakap, dan menahan lidah kerana Allah Ta'ala, Allah s.w.t. memfasihkan lidah bayinya yang tidak tahu bercakap, lalu Allah menjadikannya bercakap untuk membuktikan kesucian ibunya.

Maka sesiapa yang memelihara lidahnya di dunia kerana Allah, Allah memfasihkan lidahnya dengan mengucap syahadat ketika mati dan bertemu dengan Allah Ta'ala. Sesiapa yang melepaskan lidahnya pada kehormatan2 kaum muslimin muslimat, dan meneliti aurat-auratnya, Allah menahan lidahnya dari mengucap syahadat ketika mati.

Ali bin Abu Talib r.a. berwasiat kepada anaknya Al-Hassan, lalu berkata kepadanya: Tahanlah lidahmu, maka sesungguhnya kebinasaan seseorang berada pada percakapannya.

Dari Malik bin Dinar rahimahullah Ta'ala: Jika engkau melihat kekerasan dalam hatimu, atau kelemahan pada tubuhmu, atau kekurangan pada rezekimu, maka ketahuilah bahawa engkau telah bercakap dengan perkataan yang tidak mendatangkan faedah.

Luqman berkata kepada anaknya: Wahai anakku, sesiapa yang mengasihani dia dikasihani, sesiapa yang berdiam dia selamat, sesiapa berbuat kebaikan dia beruntung, sesiapa yang melakukan keburukan dia berdosa, dan sesiapa yang tidak dapat menguasai lidahnya dia menyesal.................................................................................................................................................................................................................................... Diriwayatkan


dari Nabi s.a.w., dari Jibri a.s., dari Allah Ta'ala, bahawa Dia berfirman: Wahai Musa lima kalimat Aku menutup Taurat dengannya, jika engkau mengamalkannya nescaya berguna bagimu ilmu Taurat, dan jika engkau tidak mengamalkannya maka tidak berguna bagimu ilmu Taurat:
1. Wahai Musa, percayalah dengan rezekiKu yang telah dijamin bagimu selama engkau tidak melihat khazanahKu kosong.
2. Wahai Musa, jangan engkau takut atas kekuasaan bumi selama engkau tidak melihat kekuasaanKu hilang.
3. Wahai Musa, jangan engkau mencari keaiban seseorang selama engkau tidak sunyi dari sebarang keaiban.
4. Wahai Musa, jangan engkau meninggalkan memerangi syaitan selama roh berada dalam jasadmu.
5. Wahai Musa, jangan engkau merasa aman dari seksaKu sekalipun engkau tahu dirimu dalam syurga....................................................................................................................................................................................................................................


Suatu hari Ibnu Abbas r.a. berkata: Aku adalah orang yang mendalam pengetahuannya, dan suatu hari dia berkata: Tanyalah aku sebelum kamu kehilangan aku, tatkala dia pulang ke rumahnya, Allah mengutuskan malaikat kepadanya dalam bentuk manusia, lalu ia mengetuk pintu, maka Abdullah bin Abbas keluar kepadanya, lantas malaikat itu bertanya kepadanya: Wahai Ibnu Abbas, bagaimana pandanganmu tentang semut yang kecil, di manakah rohnya adakah ia berada di bahagaian hadapan atau bahagian belakang?Maka dia tidak menemui jawapannya lalu masuk ke rumahnya dan menutup pintunya....


Allah Ta'ala berfirman:"Dan tiap2 orang yang berilmu pengetahuan, ada lagi di atasnya yang lebihmengetahui."(Yusuf:76)..............................................................................................................................................................................................


Diriwayatkan bahawa Nabi Isa a.s. melalui sebahagian sungai, tiba2 dia melihat anak2 kecil sedang bermain di sungai itu, dan bersama mereka ada seorang anak kecil yang buta, dan mereka menenggelamkannya ke dalam air, kemudian mereka berlari ke kiri kanan di sekelilingnya, dan dia mencari mereka namun tidak menjumpainya. Lalu Isa memikirkan keadaannya, dan berdoa kepada Tuhannya agar di kembalikan penglihatan anak kecil itu, serta di samakannya dengan sahabat2nya.Lalu Allah mengembalikan penglihatannya, tatkala dia membuka kedua matanya dan melihat mereka dia terus melompat kepada salah seorang dari mereka lalu menangkapnya dan dia terus menenggelamkannya dalam air sehingga mati, kemudian menangkap yang lainnya dan melakukan perbuatan yang sama sehingga mati, dan yang lainnya berjaya melarikan diri. Maka Isa a.s. melihat yang demikian, lalu terkejut dan berkata: Wahai Tuhanku, Engkau Maha Mengetahui makhlukMu, lalu dia berdoa di kembalikannya kepada keadaanasal agar anak kecil itu tidak membunuh lagi.Lalu Allah mewahyukan kepada Isa a.s.: Aku telah beritahu engkau namun engkau mencabar Aku dalam hukum dan pentadbiranKu, lalu Isa a.s. menjatuhkan diri bersujud.....................................................................................................................................................................................................................................

Ibnu Abi Ad-Dunya meriwayatkan dari Anas bin Malik, Al-Asma'i berkata: Aku melihat seorang wanita Arab Badui sedang menasihati anaknya, lalu dia berkata: Wahai anakku, aku berwasiat denganmu dan hanya Allah yang memberi taufik. Jangan engkau menyebarkan fitnah, maka sesungguhnya ia melahirkan permusuhan antara manusia dan mencerai beraikan orang yang berkasih sayang.Jangan engkau mencari keaiban orang lain lalu engkau menjadi ahli baginya.Jangan engkau dermawan dengan hutangmu dan bakhil dengan hartamu.Wahai anakku, jangan engkau berkhianat, maka sesungguhnya ia adalah pergaulan manusia yang paling buruk,Kumpulkan dermawan dan ilmu, tawadhuk dan malu, dan aku menitipkan engkau kepada Allah, serta kesejahteraan atasmu.

"Dan tetap tekunlah engkau memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu mendatangkan faedah kepada orang2 yang beriman"(Adz-Dzariyaat:55).....................................................................................................................................................................................................................................

Di malam sepi
Ku sujud menghadapMu
Mengharap maghfirahDariMu
Tuhan yang Esa...
Kucemari hidup dengan kesesatan
Membutakan hati yang sering terleka
Terasa jauh diriku dari Tuhan
Dengan godaan syaitan...
Kutahu Dialah penerima taubat
Walaupun ku sering tinggalkan suruhan
Berilah kesempatan ini untuk berubah...
Cinta kudambakan
Hanya padaMu Tuhan
Terimalah permintaan dariku hamba yang hina
Kusering berjanji namun sering kumungkiri
Janji yang tak pernah lagi ku tepati...
Kupasrahkan segala padaMu Tuhan
Jangan Kau palingkan hati ini dari kebenaran
Andai esok nafasku terhenti di sini
Ku mohon jauhkan diriku dari azabMu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...