Tuesday, May 12, 2009

Alhamdulillah

Alhamdulillah..itu saja perkataan yang mampu aku luahkan..Syukur aku kehadrat Ilahi kerana, tajuk research aku dah diluluskan..Semoga jalan dan pintu untuk aku siapka research ini terbuka luas. Sakit mata dan sakit kepala untuk mencari dan membaca research akhirnya berbaloi dan terbalas juga pabila tajuk research dah di 'approve'.

Langkahku masih lagi jauh. Aku belum pun lagi menapak dan berganjak dari tempat asalku berdiri. Semoga jalanku dan langkah pertamaku, memberikanku kebahagiaan..Ameen

Sunday, May 10, 2009

Selamat Hari Ibu

Setiap tahun, tanggal 10 may, pasti detik ini akan diraikan di seluruh dunia..Ya, HAri Ibu!!! Namun, wajarkah hari ibu, hanya disambut pada tanggal 10 may setiap tahun???ERm???





Bagi aku, hari-hari adalah hari ibu..Tiada yang hari yang specifik utk aku raikan hari ibu..kerana, seperti yang aku cakap tadi..hari-hari dalam hidupku malah setiap detik dan saat dalam hidupku adalah hari ibu..Selepas Allah dan Rasulullah cintaku hanyalah utk IBU..


Tak terucap oleh kata-kata, tak ternilai oleh wang ringgit, emas dan permata kasih dan pengorbanan ibu terhadap kami..9 bulan berada dikandungannya, pening, muntah, mual semuanya ditanggung oleh ibu seorang diri, kemudia lahir kedunia...aku yang penuh dengan kerenah dilayan oleh ibu dengan begitu sabar..bilaku demam, ibu berjaga ditengah malam, bila ku menagis kerana lapar, ibu bangun ditengah malam menyusukan..


sehingga sekarang aku masih lagi di bawah jagaanmu ibu..besarnya pengorbanan mu ibu, tak terbalas rasanya.. Jasamu..

Air mata ibu

by siti nurhaliza


Apakah sebenarnya

Terbuku dikalbumu

Apakah erti linang airmata di pipimu
Ucapkanlah padaku

Tak bisa kurungkainya

Rahsia yang kau pendam itu
Aku hanya menduga

Tidak mampu merasa

Sebenar-benar perasaanmu
Pengorbanan yang kau lakukan

Untuk dewasakan ku

Hanya bisa ditanggung oleh hati ibu
Namun kupercaya

Takkan terlerai kasih

Ikatan ini takkan putus
Aku hanya menduga

Tidak mampu merasa

Sebenar-benar perasaanmu
Pengorbanan yang kau lakukan

Untuk dewasakan ku

Hanya bisa ditanggung oleh hati ibu
Telah kau telan lara

Dan terima segala

Dugaan dan badai yang melanda…

Duhai ibu








Saturday, May 9, 2009

Di Antara Dua

Urm..tengah keliru dan dalam kebingungan sekarang ini. samada nak start dulu buat literiture review ke ak tunggu tajuk di 'approve' dulu?



KAlau ak buat literiture review dulu kang, takut tajuk research yang aku bagi kene 'reject', nanti aku jugak yang sakit hati. Tapi, kalo nak tunggu tajuk kena approve, takut tak sempat plak nak wat literiture review tu..Uh!!!!gmana nih??





Bila aku utarakan masalah ini kepada ibuku, dia menasihatkan aku suruh baca dulu artikel-artikel yang berkaitan dengan tajuk aku tu. Kalau dh di'approve' tajuk aku tu, senang sikit kerja aku, at least dah ada idea kat otak tu, nasihat ibuku...

erm...tapi masalahnya kat sini, aku tak berfikiran positif cam tu..tak der perasaan dan semangat nak membaca bila tajuk research tak confirm lagi. Hari rabu nie, dah nk kene hantar draf proposal research tu. Gmana ni????

Sunday, May 3, 2009

Ukhwah Fisabilillah

video



Kau Hadir

by; DeHearty


Dikau hadir

Di kala aku memerlukan seorang teman

Dikau bawa secebis bahagia

Bila aku hampir berputus asa

Kuterima segala

Apa yang diperduga
Dan kini kubersedia

Hadapi hari muka

Kau bawa sinar cahaya

Di hariku yang gelita

Dan dikau hadir tepati waktunya

Membawa tawa ceria

Bila mana kau terima

Hidup ada suka dan duka

Mendung takkan

mentari kan menjelang tiba

An Apple A Day Keeps Doctor Away!!


“An apple a day keeps the doctor away”?but why? Do you really know what makes an apple so special? Why is it that we never hear an orange or a banana a day keeps the doctor away?
Apples have properties that no other fruits have and its benefits have been proven overtime. You will be able to get the benefits of these properties individually with other fruits, but an apple combines everything and makes it simpler. It has been shown over and over that if it’s not simple, easy and fast, people won’t take care of their health.

1-Apple contains Vitamin C. Vitamin C helps greatly your immune system. A lot of people who lack Vitamin C in their diet have poor healing, bruise easily and have bleeding gums.

2-Prevent Heart Diseases. The reason it can prevent both coronary heart disease and cardiovascular disease is because apples are rich in flavonoid. Flavonoids are also known for their antioxidant effects.

3-Low in calories. A regular size apple has between 70-100 calories. Eating an apple when craving for candy or chocolate can make the desire disappear since apple in itself contains sugar, but gives you only ? of the calories.

4-Prevent Cancers. Notice the plural. We all know that cancer comes in several forms and in different places. Apples target multiple cancers such as colon cancer, prostate cancer and breast cancer in women.

5-Apples contain phenols, which have a double effect on cholesterol. It reduces bad cholesterol and increases good cholesterol. They prevent LDL cholesterol from turning into oxidized LDL, a very dangerous form of bad cholesterol which can be deadly.

6-Prevent tooth decay. Tooth decay is an infection that seriously damages the structure of your teeth, which is caused primarily because of bacteria. The juice of the apples has properties that can kill up to 80% of bacteria. So there you have it, an apple a day also keeps the dentist away!

7-Protects your brain from brain disease. This is something many people don’t know, and when you consider that your brain makes the person you are, it gives a whole new perspective. Apple has substances called phytonutrients, and these phytonutrients prevents neurodegenerative diseases like Alzheimer’s and Parkinsonism.

8-Healthier Lungs. A research at the University of Nottingham Research shows that people who eat 5 apples or more per week has lower respiratory problems, including asthma.

9-They taste great! And not only that, they also come in many flavors and colors. Not in a mood for a green apple? Why not get a red one, or a macintosh! Their taste can vary greatly, but still give you all the apple benefits. Variety is an important element to maintaining your health.

On average, Americans consume around 20 pounds of apples a year, which comes to around 1 apple a week. Unfortunately, while an apple a week is better than nothing, it is nowhere close to being able to extract all the advantages apples have to offer. Eating apples is part of balanced and healthy diet than will increase your longevity, so why limit yourself to only 1 per week?
originally from;

Saturday, May 2, 2009

what gender is your brain?

This is mine:

Your Brain is 47% Female, 53% Male
Your brain is a healthy mix of male and female. You are both sensitive and savvy. Rational and reasonable, you tend to keep level headed. But you also tend to wear your heart on your sleeve.


Very funny la,but i dont believe it..just to have fun and laugh with my friends..dont forget to compare yours with your friends

To know what gender of your brain is, try this test. It's easy, just take 5 minutes to complete it..

http://www.blogthings.com/whatgenderisyourbrainquiz/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...